MacBike: al bijna 30 jaar een begrip in Amsterdam

In 1988 werd MacBike  door Jos Louwman en Arnold Gruppen opgericht. Amsterdam was toen al fietsstad nummer één maar niemand gaf bezoekers van Amsterdam de mogelijk om deze stad dan ook op de fiets te kunnen bewonderen. Hier moest  verandering in komen en al snel opende zij dan ook hun eerste filiaal in de oude fietsfabriek van Burco. Voor MacBike is het altijd belangrijk geweest om naast deze functie, ook een functie voor bewoners te vervullen als fietsenmakerij.

Na het openen van de winkel nam het fietsverhuur een onmiddellijk een hoge vlucht. Mede omdat de bezoekers het waardeerde om zich, net als de Amsterdammers, schoon, snel en goedkoop door de stad en de landelijke omgeving te kunnen voort te bewegen.

Na twee jaar opende MacBike nog een vestiging nabij het Leidseplein en begon het bedrijf fietsroutes te produceren om het fietsen nog meer te veraangenamen. Inmiddels geeft MacBike tien fietsroutes uit, waaronder een Waterland-route, een kunstroute en een route door Joods Amsterdam.

In 1993 gaf MacBike als eerste de “Guide for Safe Cycling” uit waarin de bezoekers handige tips krijgen over het fietsen in een drukke stad als Amsterdam. Ondertussen heeft de Gemeente van Amsterdam ook het belang van het informeren van de bezoekers ingezien en hebben ze onze content overgenomen waarmee een dergelijke brochure is uitgegeven.

Mede door het stringent autoparkeerbeleid heeft Amsterdam zich de fietshoofdstad van de wereld gepositioneerd. Hierdoor is MacBike uitgegroeid tot een bedrijf met bijna honderd medewerkers, acht filialen en verkennen jaarlijks 150.000 bezoekers Amsterdam op de fiets.