Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

Fiets Veilig

Fietsen in de stad kan vrij hectisch zijn, zeker als je niet gewend bent aan het Amsterdamse verkeer! Hier zijn een paar tips om mee te nemen wanneer je een fiets huurt.

Veilig fietsen: een aantal regels

Blijf op het juiste pad: Gebruik de fietspaden of wegen aan de rechterkant van de weg. Deze worden vaak aangegeven door middel van witte lijnen en fiets symbolen. Fiets niet op de stoep, in winkelstraten en snelwegen.

Onthoudt de fiets-vrije gebieden: Je moet altijd voor het Centraal Station lopen en hetzelfde geldt voor de Leidsestraat. Bij het Stationsplein, Leidseplein, Rembrandtplein en Waterlooplein is het erg belangrijk dat je de fiets goed parkeert. Wanneer je de fiets niet in de daar toegewezen plekken parkeert wordt hij namelijk verwijderd.

Doe de Amsterdammers niet na: Doe niet het zelfde als de mensen die zich door Amsterdam haasten en geen voorrang verlenen, door rood fietsen en fiets op plekken waar dat niet mag. Stop altijd voor het stoplicht and luister naar de politie. Het veronachtzamen van de regels kan resulteren in een minimale boete van € 50.

Zet je fiets altijd op slot: Laat hem nooit en te nimmer open. Zet je fiets altijd op slot aan iets dat vast zit aan de grond, het liefst een fietsenrek met twee sloten: Één slot door het achterwiel en de andere door het frame en het voorwiel.

Parkeer je fiets niet overal: Zet je fiets altijd veilig op slot en parkeer hem niet op de weg of op de stoep.  Je fiets word verwijderd wanneer je deze niet parkeert in de daarvoor toegewezen fietsplekken dicht bij trein en tramstations, of op drukke plekken zoals de Dam of Leidseplein.

Wees geen belemmering voor ander verkeer: Kijk voordat je manoeuvre maakt – draai of stop dus niet ineens. Laat andere mensen weten wat je van plan bent – gebruik handsignalen en maak oogcontact; wees je bewust van trams en taxi’s (die hebben altijd voorrang), vrachtwagens, auto’s, scooters en natuurlijk andere fietsers.

Bekijk onze video over veilig fietsen

Te veel tekst? We hebben een filmpje gemaakt die alle regels uitleggen om er zeker van te zijn dat je bent voorbereid in het Amsterdamse verkeer. Als je nog vragen hebt na het bekijken van het filmpje, neem dan gerust contact met ons op.

Fietslessen

Wij hechten er aan dat onze gasten zich op een veilige en soepele manier door de stad kunnen bewegen en willen het fietsen blijvend stimuleren. Daarom hebben we zomer 2018 fietslessen gegeven. Behalve dat dit een middel was om de regels onder de aandacht te brengen van onze gasten, was het tevens een gebaar richting de stad. Als aanzet tot verbetering van het fietsverkeer.

Bekijk de video van onze fietslessen