Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

Over Ons

MacBike: al meer dan 30 jaar een begrip in Amsterdam

MacBike verhuurt al meer dan 30 jaar fietsen en is met 2.000 fietsen de oudste én grootste fietsverhuurder van de stad. Per jaar verkennen zo’n 150.000 bezoekers onze hoofdstad op een fiets van MacBike. Daarnaast kun je bij ons terecht voor fietstours, fietsreparaties en fietsverkoop. Voor hotels hebben we speciale regelingen om hun gasten optimale service te kunnen geven.

Geschiedenis

In 1988 werd MacBike door Jos Louwman en Arnold Gruppen opgericht. Amsterdam was toen al fietsstad nummer één maar niemand gaf bezoekers van Amsterdam de mogelijk om deze stad ook op de fiets te kunnen bewonderen. Hier moest verandering in komen. Al snel openden zij hun eerste filiaal in de oude fietsfabriek van Burco, vlakbij het Waterlooplein. Voor MacBike is het altijd belangrijk geweest om naast deze functie, ook een functie voor bewoners te vervullen als fietsenmakerij. Dus naast het verhuren van fietsen aan
bezoekers runt MacBike een aantal werkplaatsen waar de locals terecht kunnen met allerhande fietsproblemen en voor advies over fietsonderhoud.

Na het openen van de eerste winkel nam de fietsverhuur onmiddellijk een hoge vlucht. Mede omdat de bezoekers van de stad zich graag, net als de Amsterdammers, schoon en goedkoop door de stad willen voortbewegen en op de fiets in eigen tempo de stad en landelijke omgeving kunnen verkennen.

Na twee jaar opende MacBike nog een vestiging nabij het Leidseplein en begon het bedrijf fietsroutes te produceren om het fietsen nog meer te veraangenamen. Inmiddels geeft MacBike tien fietsroutes uit, waaronder een Waterland-route, een kunstroute en een route door Joods Amsterdam.

Veilig fietsen in Amsterdam

In 1993 gaf MacBike als eerste de “Guide for Safe Cycling” uit waarin de bezoekers handige tips krijgen over het fietsen in een drukke stad als Amsterdam. Ondertussen heeft de Gemeente Amsterdam ook het belang van het informeren van de bezoekers ingezien en een soortgelijke brochure uitgegeven.

Daarnaast verhuren wij stevige stadsfietsen van degelijke kwaliteit. Wij willen iedere toerist en stedeling veilig op de fiets helpen.

Amsterdam: fietshoofdstad van de wereld

Mede door het stringent autoparkeerbeleid heeft Amsterdam zich de fietshoofdstad van de wereld gepositioneerd. Hierdoor is MacBike uitgegroeid tot een bedrijf met bijna vijftig medewerkers, zeven filialen en verkennen jaarlijks 150.000 bezoekers Amsterdam op de fiets.

Al 30 jaar fietsverhuur

En nog steeds verhuren we met veel plezier, inspiratie en aandacht voor veiligheid onze fietsen aan gasten van Amsterdam: van gezinnen tot hele schoolklassen en van dagjesmensen tot congresgangers. Met vijf vestigingen in het centrum zijn we altijd in de buurt.

Bij ons krijgen de bezoekers van onze stad, al 30 jaar lang, een veilige, goed onderhouden en gecheckte fiets mee. Ieder die bij ons huurt krijgt uitleg over parkeerregels en het veilig vastzetten van de fiets. Ook hebben wij een handleiding veilig fietsen ontwikkeld, als eerste fietsverhuurder van de stad.

Om ook minder bekende plekken en routes in onze stad onder de aandacht te brengen, hebben we vele eigen fietsroutes ontwikkeld. Zo werken we al jaren mee aan de spreiding van onze gasten.

MacBike is 30 jaar!

MacBike: al 30 jaar lang een iconisch bedrijf in onze stad.

Wie kent het niet? Het kenmerkende logo, de ietwat opvallende naam voor een oer-Amsterdams bedrijf, en natuurlijk de stoere rode stadsfietsen.

Vele Amsterdammers brengen en brachten hun fiets ter reparatie in een van onze fietsenmakerijen. Vele bezoekers, van over de hele wereld, hebben onze stad al verkend op een MacBike huurfiets. Dagelijks staan we klaar voor Amsterdammers en de gasten van onze stad.

Wij zijn trots op deze mijlpaal van 30 jaar!

Door de jaren heen