Wat kan wel in 2021? Plan je volgende fietsavontuur!

Het nieuwe jaar is aangebroken en traditiegetrouw komen de goede voornemens om de hoek kijken. Dit jaar zal dat anders gaan dan we gewend zijn. Vanwege de voortdurende maatregelen rondom COVID-19 moeten we ons richten op wat wél kan. Gelukkig is fietsen nog steeds mogelijk. Daarbij is vrijwel ieder seizoen geschikt voor een fietstocht. Begin nu al met de voorpret en plan vandaag nog je nieuwe fietsavontuur!

AMSTERDAM EN OMSTREKEN

Rondom de stad zijn genoeg mooie tochten te fietsen. Als je niet weet waar je moet zoeken, kan het lastig zijn om deze tochten te vinden. Op internet wordt zoveel aangeboden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Een aantal websites vormen een goed startpunt. Zo staan op de website van de ANWB regelmatig tips voor fietstochten, zoals deze winterse fietsroutes. Nederland heeft een uitgebreid netwerk van “fietsknooppunten” waarmee je aan de hand van bordjes langs de weg makkelijk de weg kunt vinden. Fiets je door een natuurgebied? Controleer van tevoren op internet of er extra maatregelen van kracht zijn. Door COVID-19 is het vaak extra druk – met name in het weekend tussen 11:00 en 15:00. Wil je graag op pad met een audiotour? Dan is de website van MacBike een goed startpunt. Hier zijn allerlei tochten te vinden onder begeleiding van een audiotour zoals deze route door Waterland, of deze tour over de voormalige havens en architectuur in het Oostelijk havengebied. Onderweg hoor je verhalen over de geschiedenis van de plekken en de gebouwen die je tegenkomt.

“Fiets je door een natuurgebied? Controleer van tevoren op internet of er extra maatregelen van kracht zijn.”

RELAXED FIETSEN MET KINDEREN

Ben je op pad met de kinderen? Dan is het wel zo verstandig om van tevoren een kindvriendelijke fietsroute uit te zoeken. Op deze kaart staan de kindvriendelijke routes van MacBike met alle verkeersveilige wegen en fietspaden. Bovendien zijn er genoeg plekken om te spelen of uit te rusten.

Wil je er een speciale ervaring van maken voor de kinderen? Huur dan een elektrische bakfiets bij vestiging MacBike Overtoom.

Een steuntje in de rug?

Als je lang fietsen niet gewend bent en je wat meer power wilt, kun je bij MacBike ook een elektrische fiets huren. Onze elektrische fietsen hebben een krachtige middenmotor en een accu met een radius van 100 km – dit is wel afhankelijk van terrein- en weersomstandigheden, en op welke stand je de trapondersteuning zet. Je kunt de lader gewoon meenemen, zodat je, bij langere tochten, tussendoor kunt opladen. Een elektrische fiets kost €32,50 voor 24 uur – inclusief verzekering. Boek hier eenvoudig je elektrische fiets.

Meerdaagse fietstocht plannen?

Meerdaagse fietstochten zijn op dit moment nog niet ideaal in verband met de pandemie. Het huidige seizoen en de sluiting van de horeca maakt het niet makkelijk om een aantal dagen op pad te gaan. Maar zodra de maatregelen iets versoepelen en de dagen langer worden, zijn meerdaagse fietstochten de ideale manier op erop uit te gaan. Nu is dus het perfecte moment om je in te lezen, je voor te bereiden en avontuurlijke plannen te maken.

Als je een meerdaagse fietstocht wilt maken, komt daar meer voorbereiding bij kijken dan bij een dagtocht. Waar moet je aan denken voordat je op weg gaat? De eerste vraag die opkomt is: waar ga je heen en hoe lang blijf je weg? Hierbij zul je de conditie van jezelf en je medereizigers in acht moeten nemen – en de deugdelijkheid van je fiets.

Als je voor de eerste keer langer op pad gaat leg dan niet de lat te hoog. Zoals Europafietsers het in hun blog “Fietsvakantietipss” stelt: “Niemand dwingt je om veel kilometers op een dag te fietsen.” Kies een makkelijke route, waardoor je op een ontspannende manier kennismaakt met touren. Controleer wat voor soort wegen je tegen zult komen. Is je fiets hier voor geschikt? Als je (nog) niet wilt investeren in een toerfiets, is het huren van een toerfiets de uitkomst.

“Als je voor de eerste keer langer op pad gaat, leg de lat dan niet te hoog. “

Bereid je route voor door per dag je kilometers te bepalen. Maar bedenk ook hoe langer de route, hoe groter de kans dat je afwijkt van de planning. Enthousiaste fietssporter Moschek deelt in een interview door Owaya magazine zijn advies: “Voor langere fietstochten moet je niet al te veel tijd besteden aan de planning omdat het toch steeds weer anders uitpakt.” Met name voor mooi-weer-fietsers is het verstandig om een plan b achter de hand te hebben.

OP WEG MET EEN VEILIGE FIETS

Of het nu gaat om een dagtocht of een meerdaagse tocht, je wilt er zeker van zijn dat je fiets tiptop in orde is. Als er iets aanloopt of als je ketting piept en kraakt, zal je dit snel merken bij een langere tocht. Bovendien is het heel vervelend om met panne langs de weg te staan. Het is aan te raden om je fiets van tevoren na te laten gaan door een professional. Niet alleen ga je dan veilig en voorbereid op weg, het is ook fijn voor je gemoedsrust.

Meer weten over dit onderwerp?

EnglishDutchGermanFrenchItalySpainChina