Tips and tricks #1

Waarom je regelmatig je banden moet oppompen


We weten allemaal dat het belangrijk is om je banden goed en regelmatig op te pompen. Met opgepompte banden gebruik je minder energie en kan je sneller fietsen. Maar waarom is dit eigenlijk?

Dat zit zo. Als je fietst wordt je band op het deel dat de weg raakt plat gedrukt. Als de band over de weg rolt buigt het rubber zich immers continu van de ‘normale’ vorm naar de ‘platgedrukte’ vorm en weer terug. Dit buigen van de band kost energie; denk je maar aan de inspanning als je in een tennisbal knijpt. We noemen dit rolweerstand. Op een (niet elektrische) fiets komt deze energie uit jouw eigen lichaam. Een slappe band betekent dus meer inspanning.

Het oppompen van je banden is dus de makkelijkste manier om verlies van energie tegen te gaan. Je banden buigen minder en er wordt minder energie omgezet in hitte.

Een andere manier om energieverlies tegen te gaan is het gebruik van een meer buigzame band. Als de band makkelijk buigt, kost het minder energie voor de band om van vorm te veranderen. Denk maar aan de inspanning die het kost als je in een marshmallow knijpt. In de fietsen industrie wordt hier veel onderzoek naar gedaan: hoe maak je een band die soepel is maar toch hard opgepompt kan worden? 

Oppompen

Naast dat het je sneller maakt zorgen goed opgepompte banden er ook voor dat je band langer meegaat. “Het zorgt er namelijk voor dat je buitenband niet beschadigd raakt”, legt onze fietsenmaker Davide uit.

“Als je lang fietst met een slappe band ontstaan er vaak scheuren in de buitenband”

— Davide

Op de foto kan je goed zien hoe deze scheuren eruit zien. Herkenbaar? Dit kan voorkomen worden door je banden regelmatig op te pompen. Als banden erg oud zijn scheuren ze ook makkelijker. Een buitenband gaat dus niet eeuwig mee.

Bandenspanning

Hoe weet je nou hoe hard je de banden moet oppompen? In principe staat dat op elke band aangegeven, maar soms is het wat moeilijk te lezen. De bandenspanning wordt gemeten in BAR. Op de foto kun je zien hoe dit meestal op de band wordt aangegeven.

Bij MacBike kun je altijd gratis je band oppompen met een automatische pomp. Je hoeft deze alleen maar met de goede kant op het ventiel te zetten. Onze fietsenmakers helpen je graag. Onze pompen hebben een maximale druk, meestal is dit 4 BAR. Je kunt hierdoor je band dus nooit te hard oppompen.

Als je thuis de banden van je fiets oppompt is het soms wat moeilijker om te bepalen of ze voldoende druk hebben. Sommige fietspompen hebben een metertje, maar lang niet allemaal. Fietsenmaker Davide legt uit dat de klassieke ‘knijp’ met je hand vaak ook een goede inschatting geeft. Het moet heel moeilijk zijn om de band met je duim in te drukken.

Profiel

Iets anders waar je volgens Davide op moet letten als het gaat om banden is het profiel van de band. Deze beïnvloedt niet de snelheid, maar wel de veiligheid. “Als het profiel is versleten, dan heb je minder grip op de weg en dus een grotere kans op ongelukken.” Zeker in de herfst en winter is een goede grip geen overbodige luxe!

“Als het profiel is versleten, dan heb je minder grip op de weg en dus een grotere kans op ongelukken.”

— Davide

Meer weten of dit onderwerp?