MacBike geeft fietslessen aan de gasten van onze stad!

Waarom fietslessen?

Wij vinden het belangrijk dat onze gasten zich op een veilige en soepele manier door de stad kunnen bewegen en willen het fietsen blijvend stimuleren.

Het wordt steeds voller op de Amsterdamse fietspaden, en niet altijd iedereen fietst met zelfvertrouwen en kennis van de verkeersregels. Het is dan ook belangrijk dat zowel Amsterdammers als de gasten van onze stad rekening met elkaar houden.

Met de fietslessen willen we op ludieke, maar tegelijkertijd serieuze wijze aandacht vestigen op veilig fietsen.

MacBike oprichter Jos Louwman:
“Omdat het steeds drukker wordt in de stad, benadrukken we hoe belangrijk we het vinden dat alle fietsers zich houden aan de regels.

Een gebaar naar de stad

Fietspaden raken steeds voller. Niet alleen met fietsers, maar ook met snelle gemotoriseerde voertuigen die daar eigenlijk niet thuis horen. Ook de elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld: zelfs in het centrum bewegen maaltijdbezorgers en soms ook ouderen zich met hoge snelheid op deze wijze voort. Fietsen moet weer veilig worden voor zwakkere verkeersdeelnemers, zoals kinderen. Daarnaast lijkt de kennis m.b.t. de verkeersregels, de rijvaardigheid en de hoffelijkheid steeds meer af te nemen. Deze ontwikkelingen vragen om aandacht.

De fietslessen zijn een pilot en tevens een gebaar richting de stad.
In het kader van ons 30-jarig bestaan en als aanzet tot verbetering van het fietsverkeer.

Tientallen jaren geleden brachten wij als eerste een ‘veilig fietsen folder’ uit, die later door de gemeente werd overgenomen. In de jaren erna ontwikkelde MacBike ook een instructievideo over veilig fietsen.  Met deze fietsles-actie willen wij een volgende stap zetten.

Jos Louwman:
We vertellen onze klanten nog eens extra via de lessen hoe je je veilig en soepel door het Amsterdamse verkeer beweegt. Daarnaast benadrukken we het belang van hoffelijkheid in het verkeer.
Als de fietslessen aanslaan hopen we met andere partijen, zoals de gemeente, een internationale fietsschool op te gaan zetten. Amsterdam is de fiets-voorbeeldstad van de wereld en moet dat vooral blijven.

MacBike Academy

Fietslessen

Onder de naam MacBike Academy organiseren we in juli gratis fietslessen. Iedereen die wil, kan meedoen.

Deelnemers doen mee aan 3 rondes:
  • een leerzame en leuke fietsquiz: wat zijn de regels?
  • een uitdagend slowbiking-traject: wie fietst het langzaamst?
    (techniek oefening)
  • een fietsronde met speciale verrichtingen: oefen je vaardigheden!
Voor elke ronde ontvangt de deelnemer een stempel. Zijn alle drie de stempels verzameld? Dan krijg je je Safe Cycling Certificate.

De fietslessen zijn elke zondagochtend in juli.